Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Underhållning 1>> Vad är nätetikett>>
 

Vad är nätetikett

Vad är egentligen nätikett (nät-etikett)?


Pixabay


När vi vistas på nätet så är det många personer som tror att vi på något magiskt sätt försvinner från jordens yta och att plötsligt så får allt vi skriver och säger inte några konsekvenser. Det många glömmer bort är att internet är en plats fylld med riktiga människor, med riktiga liv och riktiga känslor. Allt du skriver på internet sparas även om raderar ett inlägg, det går inte att ta bort hel och är kvar för alltid.

Var snäll

Detta låter ju så pass grundläggande så det nästan blir lite skrattretande, men som jag tidigare nämnt så glömmer folk bort att människor på internet faktiskt har riktiga känslor. Allt du sänder iväg från din dator, mobiltelefon, surfplatta eller dylikt är en förlängning av dig. Ett bra sätt är att behandla folk på nätet som du hade behandlat dem i verkligheten, det är förmodligen inte så stor sannolikhet att du hade skrikit diverse gräsligheter till främlingar på en gata helt slumpmässigt.

Att vara snäll innebär självklart att inte engagera sig i någon form av nätmobbing. Detta bör enligt mig och säkerligen många fler betraktas som en av de gyllene reglerna när man vistas på nätet. Nätmobbing är skadligt i det avseende att det följer efter en konstant och aldrig slutar eftersom vi är så pass uppkopplade mot nätet hela tiden. Detta är ett stort växande problem så bidra inte med att göra det större! Nätmobbing är ett stort område, så vill du läsa mer kan du se hit.

Visa respekt

Deltar du i diverse forum eller konverserar med olika människor så är det viktigt att visa respekt för andra åsikter, även om du inte nödvändigtvis håller med dem. Visa även respekt för andra människor som är olika och även olika företag på internet. Som jag tidigare nämnt så blir allt som skrivs på internet kvar, och kan enkelt hittas igen med lite grävande. Skriv därför ingenting som möjligen kan användas emot dig i framtiden. Kända exempel är från folk som snackat skit om sin chef eller sitt företag på till exempel Facebook, och när detta uppdagats så har de fått sparken.

Att visa respekt gäller alltid online, även när du engagerar dig i gambling, online casino och streama sport. Försök bara att komma ihåg att hålla dina känslor i schack så du inte skriver något du kommer ångra efteråt.

Skrik inte i onödan

Vad menar jag med detta undrar ni säkert? JAG MENAR ATT NI INTE SKA SKRIKA. Ni märkte säkert själva där att det blir en obehaglig förändring i hur texten uppfattas. Just av den anledning, skriv inte mejl eller dylikt med ”Caps lock” på då det kan uppfattas som aggressivt. Uttrycker man däremot lycka är det helt annorlunda. En god regel är att bara använda Caps lock när du chattar med nära vänner.

Lär dig de vanliga förkortningarna

Internet är fyllt med diverse förkortningar, desto snabbare du kan lära dig dessa desto snabbare hänger med i snacket. Några exempel är LOL (laugh out loud), omg (oh my god), brb (be right back), afk (away from keyboard).

Slutsats

Internet är en stor gigantisk plats med folk från hela världen och du representerar både dig själv och ditt land, så var snäll och trevlig. De här tipsen kommer säkerligen hjälpa dig på traven, ha det så kul på internet.

©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Barn på begravning vett och etikett >>
All vett och etikett om kläder >>
Mörk kostym för honom, vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se