Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Netikett>> Twitteretikett>>
 

Twitteretikett

Vett och etikett på Twitter

Twitter har fått alltfler på sociala medier. Om du är fundersam över Twitters regler, eller oroar dig över att göra fel, slappna av. Även om det inte finns några egentliga vett och etikettregler för Twitter, kommer dessa små råd kanske vägleda dig något.
 1. Kränkande, rasistiska och på andra sätt nedvärderande tweets om andra människor är inte bara elakt, dumt och ibland olagligt – det kan ge negativ konsekvenser för dig som person.
 2. Om du läser ett inlägg med olämpligt innehåll granska övriga inlägg, är det här något ”nytt” hos twittraren? Det har förekommit att ”kapade” konton citerats utan att granska källan. Din ”vän” på Twitter kan vara oskyldig.
 3. Undvik att skriva negativa saker om din arbetsplats, vänner, kollegor eller kunder. Det finns många läsare och den typen av tweets kan ställa till det för dig.
 4. Ett tweet som är tråkigt och utan innehåll ger dig inga följare – tvärtom. Visst är det artigt att skriva ”God morgon”, men det skapar inte något direkt intresse för dina inlägg.
 5. Om du citerar någon så skriv att det är ett citat. Gör det inte till ditt eget, någon kommer alltid upptäcka ”stölden”.
 6. Försök återgälda reetweets (någon kopierar ditt tweet och vidarebefordrar det med ditt namn som skribent). Ett bra råd är att göra detsamma för din följare.
 7. Gör inga retweets utan att ange avsändaren och den ursprungliga författaren.
 8. Att skriva många tweets varje dag är säkert lockande för en del, men minns att de dominerar kraftigt och kan ge motsatt effekt. Rutinerade twittrare föreslår max fem tweet på en timme och inte fler än 10 tweets på en dag. Om du har fler, kanske en vanlig blogg är bättre.
 9. Du behöver inte svara på alla tweets, det blir som under punkt 8, lätt ett för stort antal inlägg. Men samtal med andra är en del av Twitters upplevelse.
 10. Ignorera inte meddelande till dig. Kan du inte svara på ett meddelande till dig, försök förklara varför. Kanske genom ett tweet som förtydligar varför du inte svarar.
 11. Tweets när du är berusad är inget att rekommendera. Risken är stor att du ångrar dig dagen efter.
 12. Att live-twittra ett resultat i en fotbollsmatch, upplösningen av en TV-deckare, tävlingsprogam på TV eller annat kan störa andra läsare.
 13. Sätt inte #hashtag på varje ämne (en markering för att identifiera grupper och ämnen). Efter ett tag kommer de att ignoreras.
 14. Klaga inte om folk inte följer dig eller avföljer. Du blir bara förloraren själv.

©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Mörk kostym för honom, vett och etikett >>
Gäst på begravning, vett och etikett >>
Barn på begravning vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se