Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Underhållning 1>> Pengar lån>>
 

Pengar lån

Vett och etikett - låna pengar

Om du behöver låna pengar, vem är det då okej att fråga och hur ska du gå tillväga? I den här artikeln går vi igenom alla skrivna och oskrivna regler och ger dig råd kring hur du kan tänka.

Vem kan jag fråga?

Vem du kan be om att få låna pengar beror dels på vad du ska använda pengarna till och hur mycket det rör sig om. En tumregel är att ju mer pengar det rör sig om, och desto osäkrare det är att du kommer kunna betala tillbaka snabbt; desto närmare relation bör ni ha. Har du glömt din plånbok hemma med har pengar på kontot? Då kan du lugnt fråga en kollega om hen kan betala lunchen. Har du däremot problem att betala hyran och vet med dig att du kommer få en dålig lön nästa månad, då är det dina föräldrar som gäller.

När är det inte okej att be om att få låna pengar?

Behöver du låna pengar så bör det gå till att betala för nödvändigheter. Inte en utekväll eller att spela på casino, till exempel. Det finns enklare sätt att överföra pengar till spelkonton, med Boku eller någon liknande tjänst.

Om du ofta lånat pengar av en och samma person och det skett nyligen så är det också tveksamt om du ska fråga igen. Den personen kan mycket väl känna sig pressad att låna ut till dig av rädsla för att förlora vänskapen om han eller hon säger nej. Det är ingen börda du vill lägga på någon du tycker om. I de flesta fall är det också inte comme il faut att låna pengar för att betala tillbaka andra skulder. Om du lånat tusen kronor av Anders för att betala tillbaka de pengar du lånat av Lisa så kommer det sannolikt dessutom komma fram, och sen kommer ingen av dem vilja låna ut pengar till dig igen.

När ska jag betala tillbaka?

Det enkla svaret på den frågan är så fort som möjligt. För mindre summor brukar nästa löning ses som det underförstått rimliga. Om du lånat en större summa av en släkting kan det däremot vara okej att tänka sig en avbetalningsplan spridd över flera månader. Men se då till att den som lånat ut är införstådd med det.©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Borgerlig begravning, vett och etikett >>
Etikettdoktorns föreläsningar >>
Dödsfall och begravning, all vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se