Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Underhållning 2>> Lån i vardagen>>
 

Lån i vardagen

Lån, en del av vardagenFinansierat av lån, vett och etikett

Lån, en del av vardagen. Många tänker inte på hur mycket som faktiskt är finansierat av lån, men faktum är att det är vanligare än man tror. Det är mer regel än undantag att lån är en del av ett hushålls privatekonomi och den vanligaste formen är bostadslån där man har hus, radhus eller lägenhet som säkerhet för lånet. Men det är också vanligt att man finansierar andra köp med lån som till exempel fordon, teknikprylar eller vitvaror till hemmet.Med andra ord, vett och etikett i vardagens ekonomi

För att få ett lån förr i tiden krävdes att man bokade tid med banken angående ett möte, tog med sig de handlingar som behövs för att få lån, dyka upp på mötet och sen vänta på svar ifall det blev godkänt eller inte. Därefter kunde det ta några bankdagar innan pengarna dök upp på kontot. Idag med hjälp av teknikens framfart är det både lättare och smidigare att få ett lån. Numera kan man låna pengar snabbt och säkert via internet men det är viktigt att man jämför långivarna för att få bästa möjliga villkor.

Svenskarnas lån

Svenskens snittbelåning ligger på cirka 380 000 kronor per person om man räknar på hela befolkningen men om man ser till de som är mellan 16 och 65 år blir snitten istället på 621.000 kronor per person. Utöver bostadslån så har cirka 2 000 000 personer i Sverige privatlån av olika slag - det kan vara billån, andra avbetalningar eller kreditskulder. De vanligaste privatlånen är på bilar och cirka 40 procent av befolkningen har någon gång lånat pengar för att finansiera köpet av bil. En god tvåa på 22 procent är att man lånar pengar för att renovera sitt boende. Vilket kan anses vara vett och etikett för hushållet.

Tänk efter innan du jämför

Om olyckan är framme och du behöver låna pengar snabbt bör du ändå ta dig tid till att tänka efter ordentligt innan du gör jämförelsen av olika långivare. Vilken summa behöver du låna? Hur snabbt behöver du pengarna? Vilken ränta är du villig att betala? Hur länge ska lånet löpa? Hur mycket ska betalas per månad? Det är också viktigt att man gör en ordentlig kalkyl på hushållets alla inkomster och eventuella bidrag. När det gäller utgifterna är det viktigt att man ser till alla fasta kostnader under en längre tid men också de kostnader som inte är fasta och som man kan förutspå bör komma.

När man tagit lån, en del av vardagen, är det viktigt med vett och etikett som är att man betalar tillbaka det till fullo och i tid enligt avbetalningsplanen då man annars kan riskera att få en betalningsanmärkning.
Borgerlig begravning, vett och etikett >>
Slipsnål, vett och etikett >>
Anställningsintervju, vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se