Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Möten och kärlek>> Kärlekens vett och etikett>>
 

Kärlekens vett och etikett

Vett och Etikett vid kärlek

Frågorna om kärlek, uppvaktning och sex har en förmåga att ta fram människors osäkerhet. Alla önskar att bli älskade, men det finns så många anledningar till missförstånd och missuppfattningar.
Därhelst två människor möts påverkas det av bemötandet, då uppstår vett och etikett. Här får du en inblick i detta ämne.

Att uppvakta, några råd
Egentligen skall det inte behöva skrivas, men men tänk på hygienen när du uppvaktar någon.

Att uppvakta, innebär dofta ren och fräsch och parfym skall förnimmas, dofta, man ska behöva "anstränga sig" för att nås av denna doft.
Allt för mycket parfym, både hos kvinnor och män kan få motsatt effekt. Men men rätt doft och mängd gör dig väldigt attraktiv.
Här får du några trevliga tips på parfymer som du hittar på nätet.

Att uppvakta sin hustru eller partner
Varför har många män svårt att uppvakta sin fru med en blomma? Inte till bröllopsdagen eller födelsedagen, utan bara "just idag" för att jag tycker om dig så mycket! En man med god etikett kan på ett artigt sätt uppvakta sin dam. Allt behöver inte vara dyra smycken eller kläder, det kan vara en rakpuss med orden "jag älskar dig" till en blomma eller varför inte "-jag fixar köket och middagen idag!".

Att uppvakta sin man eller partner
Många män tycker säkert om blombuketter, men även om du som kvinna uppskattar det är det inte lika säkert att han blir lika glad som du. Varför inte planera en "garanterat lugn stund" framför TV-sporten en eftermiddag. Låt honom bara sitta där, utan att känna några krav. Det är Vett och Etikett i ett förhållande.

Presenter
Vi kan strunta i förra seklets konvenansgåvor, som skulle överlämnas med vita handskar. Men att ge en present till den man tycker om är rätt. En liten blomma till sin dam, som man bjudit ut är helt korrekt. Att ge henne parfym, det är en direkt förolämpning, eller att ge en bok som denna webbsida skall bli, om Vett och Etikett, är lika förolämpande. Etikettsmässigt skall man enligt reglerna undvika ge strumpor, väckarklockor eller skönhetsmedel av något slag eller Etikettsböcker (fotsvett, passar inte tiden eller "bli vackrare" eller uppför dig bättre!).

Att tänka på vid present
I varje gåva ligger ett slags påminnelse till mottagaren, att hon eller han i något underförstått avseende bör bättra sig eller vinnlägga sig om ett eller annat. Så välj med eftertanke present till den du uppvaktar.

Första träffen
Detta är din chans att ge ett gott intryck på den person du förmodligen beundrat på avstånd. Vare sig du är den som bjuder eller blir bjuden kan du följande vara bra att tänka på.

Var tydlig
Om du bjuder ut någon, gör då klart vad det är du bjuder ut till. Säg att du uppskattar denna person och låt inte han eller hon tro att det bara är två kompisar som skall gå ut. Var tydlig!

Högtidlig träff
Den första träffen kan gott vara lite högtidlig, eller åtminstone ge intrycket att oavsett vem som bjöd ut, så var det planerat. Det skall vara förberett så att inte frågan uppstår "vart tycker du vi skall gå?". Boka bord eller annat i förväg.

Kultur är ett bra tips
Ett ganska bra tips för första träffen är något kulturellt, låter kanske trist, men är neutralt. Teater, bio eller museum. Detta ger ett vanligtvis en lättsam och otvungen anda och denna typ av planerad träff har trots allt en förmåga att imponera.

Nervös? tips vid maten
Undvik restauranger där man lätt blir kladdig: inget mexikanskt, ingen Sushi eller ställen som kräver pinnar eller äta med händerna. Detta kan lätt ge ett fumligt intryck och sannolikheten att spilla på sig är stor. Nervositeten kan krångla till det för dig.

Fråga mycket, var intresserad!
En person som bjuder ut, och som frågar mycket, utan att vara nyfiken blir uppskattad. Du kan artigt fråga intresserat om tex. personens intressen. Ställ följdfrågor som: "hur fick du det intresset?", "är det inte svårt?" osv. Det viktiga är att du lyssnar intresserat, följer med i berättelsen och vet du inte nästa din fråga upprepa ett ord i personens sista mening. Tex. "- jag hittade ett par fantastiska skor!", du svarar då med "- Fantastiska?" . Omedelbart kommer samtalet löpa vidare, och när kvällen är över kommer du uppfattas som en god lyssnare och jätteintressant att prata med.

Inga "ex"
Prata aldrig om dina "före detta" på din första träff (spara det möjligen till längre fram i relationen). Du visar respekt och är artig genom att undvika detta.

Olämpliga samtalsämnen
Undvik också att prata om STD:s (veneriska sjukdomar), förmodligen en rejäl "avtändare", tala inte heller om andra sjukdomar, inga intrikata detaljer om din familj eller framgångar på universitetet. Låt också bli att tala om hur fattig/rik du är, tidigare äktenskap, dina barn eller alla timmar du lagt på ditt hus.

Artig man betalar
Utgå aldrig från att den person du träffar avser att betala notan, även om du är utbjuden. Ta alltid med dig kontanter, ibland kan även en snabb reträtt krävas. När notan anländer följ då inbjudarens agerande, se han ut som om han avser betala allt, erbjud dig att dela. Han skall, om han är artig, svara nej.

Singel? Kontaktannonser
Blir du frustrerad att som singel behöva visa upp dig? Det finns alternativa sätt att träffa människor. Vilket också får anses som Vett och Etikett. Många tidningar och webbsidor ger möjligheten till kontaktannonser, lokaltidningen varje vecka, veckotidningar eller webbannonser. Fundera på var just du skall placera din annons, vad du skall skriva och vad du skall göra när du får svar.

Några tips för annonsen:
Sätt in annonsen i den tidning eller webbsida som du själv läser mest och där du förmodligen finner likasinnade läsare.

Var seriös
Sätt inte in en annons om du inte seriöst verkligen vill få kontakt, att göra det som ett socialt experiment är dålig etikett.

Ljug inte
Ljug inte i din annons, förbättra inte din fysik, din intellektuella förmåga eller om ditt arbete. Det är kanske lite OK att töja på sanningen en smula, men du skall inte leka med andra människors känslor.

Annonsens innehåll
Annonsen skall innehålla din ålder, dina intressen, något om vad du är bra på och vad dina intressen är.

Fråga en vän
Läs upp din annons för en vän och be om en åsikt ifall den beskriver dig på ett korrekt sätt.

Besvara eller träffas via annons
Om du beslutar dig för att besvara någon annans annons, eller bestämma träff med någon som besvarat din annons, så är det korrekt om ni möts på ett offentligt ställe på en viss tidpunkt och med begränsad tid. Träffas över en kopp kaffe eller en drink. Om du gillar personen, så kan ni gå vidare, förslagsvis vid en middag eller bio, men detta på en annan dag.

Kläder - hon
Etiketten kräver inte allt, men Vett finns också. Råden är mer Vett än Etikett. Tänk först på vilken image du vill ha vid din träff, men klokt är att undvika något alltför sexigt eller tvärtom för enkelt. Men ett par sexiga skor kan balansera en i övrigt nedtonad klädsel och tvärtom, en sexig klänning tas ned av ett par enkla sandaler. Om du känner att klä sig på detta vis inkräktar på din personlighet och individuella stil, klä dig då för allt i världen som du brukar göra. Men glöm inte att du då kan förlora en bra träff eller göra den alltför intim i karaktären. Lite basråd: Undvik dock alltför utmärkande klädsel (särskilt byst och stjärt), överanvänd inte make-up eller parfym, kjolen nedanför låret i längd gärna i neutrala, glada färger. Lite lyx är alltid intressant - mohair, siden, sammet eller liknande fina tyger. Se mer på bättre än vardag.

Kläder - han
Med lite färre valmöjligheter är det enklare för mannen. Men det finns många fällor att undvika. Tänk neutralt, en button-down skjorta och ett par snygga byxor, eller om det är sommar en lättare sommarpolo med ljusa byxor. Strumporna skall matcha byxan i färg och skorna skall vara välputsade och inte slitna (ofta kan man se på strumpor och skor hur "världsvan" en person är). Basråd: Överdriv inte mängden rakvatten, spara slipsen till den dag du bjuder ut på restaurang, hygienen - dofta rent, strunta i sandalerna och barfota, och definitivt ingen "midjeväska" eller handledsväska. Se Lagom klädsel.

Besatt av sin "ex"-partner
Om din träff hela tiden talar som sin "ex" eller före-detta, vad gör man då? "- Han/hon hatade den här restaurangen" och sedan följer en liten utläggning om att rebellen i honom/henne avgjorde valet av restaurang. Var uppmärksam! Det här beteendet visar snarast på en ohälsosam relation till sin "ex".

"Ex" prat, ett totalt etikettsbrott
Kanske är er träff ett försök att straffa sin "ex". Och om ni träffas hemma hos din träff, och "exets" foto finns i bokhyllan eller ännu värre vid sängen, då är nog er träff ett misstag och du kan fundera på att agera terapeut istället. Din träff har brutit mot allt vad etikett heter.

Du kan inte gå
Men etikettmässigt kan du inte bara gå din väg. Var lite nyfiken och hör hur länge sedan de slog upp, och är de fortfarande vänner. Är det mer än ett halvår sedan, då blir nog er relation svår. Då kan du fullfölja träffen, med artig konversation och avsluta fikat eller maten och sedan "få ett brådskande ärende som du tyvärr glömt utföra". Tack och adjö, kan jag skjutsa dig någonstans?

Vem betalar notan?
Lång tradition säger att den som bjuder ut betalar. Detta gäller även i ett långvarigt förhållande. Men visst, etikettsmässigt är det helt i sin ordning att göra annorlunda. Men den som är smart kan redan inledningsvis höra om hon (oftast är det han som betalar) beställer försiktigt i pris. Väljer lite billigare mat osv. Då kan du utgå från att hon avser att dela notan. Är det du som blir bjuden kan du agera på samma sätt. Det är artigt att inte överdriva. Låt den som bjuder ut, "förbättra beställningen" på eget initiativ.

Undvik miniräknaren
Katastrofen är ett faktum om du tar upp miniräknaren och börjar dela notan. Tack och adjö! Och om din träff gör det, se snabbt till att hon lägger ned den igen och du betalar artigt allt. Men om miniräknaren ger dig en dålig känsla, då är det dags för "ett nytt brådskande ärende du glömt". Håll träffen kort, men fortsätt vara artig.

Jag älskar dig!
Orden "jag älskar dig" är magiska. Olika i varje situation, men ändå desamma. Är du beredd att ge vika och vara den som först säger orden, och därmed lämna ifrån dig all kraft du har i den nya relationen. Är det så att du verkligen älskar denna person? Det är stor skillnad på förälskad eller älska. Att då säga älskar, men inte vara ärlig, det finns ingen Vett och Etikett som stödjer.

Säg "jag älskar dig" när:
 • När förälskelsens "blindhet" har lagt sig och du ser mer klart. Det är ärligast.
 • När du kan se dig själv tillbringa resten av livet med denna person.
 • När ni haft ert första gräl, och ni har löst det genom att lyssna på varandra och respektera varandras åsikter.
 • När han eller hon alltid får dig att skratta av lycka.

Undvik "jag älskar dig":
 • för att få sex
 • för att du tror älskar är detsamma som förälskad
 • om någon annan säger det till dig, och du känner pressen att besvara orden.
Allt detta strider mot hänsyn och ödmjukhet som betecknar Vett och Etikett.

Sex-etikett
Din träff blev en framgång och följs av flera. Snart, om inte omedelbart kommer frågan om sex. Och det som gäller etikettsmässigt är, oavsett vilken ålder man är i, vi har olika vanor och regler. Sex-etikett är att respektera varandra, någon vill gå i säng vid första träffen, andra vill knappt pussas. Någon har en tremånadersregel och ännu en vill bara få det "överstökat" för att kunna gå vidare i relationen. Förbryllande?

Sex-etikett-tips
 • Att undvika sex vid första träffen, gör dig inte mindre intressant bara för att du avvaktar.
 • Hur lång skall du gå vid första träffen? Etikett är att respektera vad den andra vill.
 • Känner du dig inte redo, säg nej. Det är inte oartigt.
 • Att diskutera preventivmedel kanske känns avtändande, men inte fel
 • Lika med könsjukdomar och skydd, kan ni inte tala om det, då kan ni låta bli att ha sex.

Sex som du inte önskar
Vad gör man när partnern vill ha sex på ett sätt som man själv inte önskar? Är det fel eller rätt att avböja?
 • Fundera, hur mycket tycker du om denna person?
 • Hur knasigt är önskemålet? Helt utanför vad jag kan göra? Eller kan du genomföra det, därför den du tycker om önskar det och det inte skadar dig?
 • Om du säger nej på det ovanstående, och din partner ändå propsar på detta, då är det dags att tacka och gå.
 • Om du svarar ja, men är tveksam. Berätta det för din partner och låt denna långsamt introducera dig i det okända. Med möjligheten till att säga stopp.

Bryta ett förhållande
Låt oss ta bort allt onödigt om skiljas som vänner. Det är tufft, svårt och jobbigt att dela på sig. Och det finns många skäl, vissa som otrohet kanske känns giltiga för vissa, emedan andra skäl anses som mindre giltiga. Det avgör var och en.

Etikett-vid skiljas
 • Gör alltid klart med dina egna känslor först. Försök inte manipulera din partner till att skapa skilsmässan.
 • Var ärlig i ditt sätt att agera. Smit inte, ring inte eller skicka e-post. Utan konfrontera känslorna och gör klart med din partner.
 • Har du en annan, så ljug inte, för inte den du levt med bakom ljuset. Även om du nu inte älskar personen, så har du gjort det. Visa respekt!
 • Var klar och ge din partner ett skäl, hon eller han har rätt att få veta.
 • Berätta även hur du ställer dig till er framtida relation. Om du inte anser att ni kan fortsätta vara vänner, säg det inte!

©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Borgerlig begravning, vett och etikett >>
Kläder på begravning, vett och etikett >>
Hantera klagomål på jobbet med vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se