Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Högtider>> Jul>> Julaftons etikett>>
 

Julaftons etikett

En traditionell vett och etikett vid jul

Fira en jul med "herrgårdsetikett", anpassad till 2000-talet.

Julhelgen betyder gemenskap och då bör detta också påverka stämningen. Det gäller att glömma vardagens bekymmer och oegentligheter, tröttheten ska glömmas och vi ska trivas. Så varför inte bjuda in släkten och avnjuta lite läckerheter tillsammans?

Julbordet ska vara en gåva, en ynnest som är sällan förekommande. En god juletikett innebär att man samlas till julbordet, förslagsvis vid tvåtiden på eftermiddagen.

I köket finns det ett eller flera bord uppdukade. Alla tar varsin tallrik och börjar med sill, bröd och kallskuret.

Efter sillen och smörgåsarna är det sedan dags för "dopp i grytan", till detta serveras en snaps med julbrännvin. Det gäller att doppa vörtbröd i grytan och kanske värdinnan får hjälpa till lite med detta.

Därefter sitter gästerna till bords och vid sittande bord kommer korv, revben, köttbullar, Janssons och allt annat småvarmt. Allt detta kan ligga på framdukade fat och serveras gärna med potatis.

På ett annat bord kan julskinkan finnas uppskuren och klar. Till detta serveras julöl och det är till julölet som värden lyfter sitt glas och önskar alla en God Jul.

Till dessert kan man äta frukt (färsk eller konserverad) eller en god kräm. Drick gärna ett sött dessertvin till för att sedan avsluta måltiden med kaffe och kakor.

Ge barnen en påse godis och vill värdparet kan de redan här ge en liten julgåva.

Nu är det valfritt om man vill fortsätta fira tillsammans, kanske är detta ett väl valt tillfälle för alla som nu måste "byta julfirande". Det kan vara en annan förälder, på väg till mor- eller farföräldrar. Ja alla känner igen stressen.

Så då kan julfriden infinna sig i hemmet och det egentliga julfirandet kan ta vid. Framåt halv sju kan man starta med att gå in till den tända granen, förr hade man där lagt upp julhögar. Idag kanske det kan vara pyssel och spel istället. Julhögarna bestod av saffransbröd, vörtbröd, pepparkaksgubbar, ost och kanske en god kaka. Bredvid fanns ett bord med frukt och nötter och det uppskattar de flesta även idag.

Nu är det dags för julklappsöppningen. Öppna dem gärna en och en, följ med i andras glädje och se på presenten. Det gör utdelningen roligare och mer rofylld.

Röjning vidtar och så kan man dricka ett glas punsch för att njuta av friden och som aperitif inför kvällen måltid. En kvällsmiddag med lutfisk, sås och potatis. Till maten dricker man ånyo julöl. Man avslutar med risgrynsgröt.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Slipsnål, vett och etikett >>
Kläder på begravning, vett och etikett >>
Barn på begravning vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se