Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Snabbkurser>> Hålla tal-8 steg>>
 

Hålla tal-8 steg

Lär dig hålla tal i åtta steg

Vare sig du skall hålla tal för 100:ade gången eller för första gången så kräver det förberedelser. Här kommer några enkla tips.

Du kan boka en privat rådgivning med Etikettdoktorn Mats, klicka här >>
 1. Förbered dig
  Tänk igenom det du skall säga, lång tid i förväg. Kanske veckor om du har möjlighet.
 2. Lär dig en inledning och ett avslut
  Gör inledningen intressant. Absolut inte! "jag är ingen talare" (sitt ner och håll tyst då) utan börja med något som lockar. "Häromdagen såg jag ett märkligt fenomen - jag såg något som"... Detta tilltalar lyssnarens fantasi.
 3. Öva i fantasin
  Förbered ditt tal i fantasin, tala med dig själv så fort ett tillfälle ges. Öva i bilen, på toaletten eller var helst du får tillfälle.
 4. Tala om ett ämne du behärskar
  Om du är duktig på hästar, golf, trädgårdsodling eller vad som helst - tala då om detta! Tala inte om "geologiska strukturförändringar på 1750-talet". Skall du tala till en jubilar, börja med "att fylla år, det är precis som när man skall sporra hästen till trav" osv.
 5. Tala till en kompis
  När du håller talet, tänk dig då att det är en kompis du talar med. Då kommer du tala lättare och mer otvunget.
 6. Tystnad
  Den är ofarlig. Du kan utan problem komma av dig, säg det då och titta i pappren. Ingen kommer reagera, för skulle du själv höra det om någon gjorde så?
 7. Tiden
  Ett välkomsttal är aldrig mer än 1-2 minuter. Ett middagstal 3 minuter upp till högst 5 minuter. Över 6 minuter är på tok för långt - då somnar folk!
 8. Stå eller sitta?
  En bra tumregel är att stå upp om det är fler än 7-8 personer. Att stå ger ditt tal status, du får lyssnarnas uppmärksamhet. Res dig, ställ dig bakom stolen och skjut in den. Sedan är du redo.

©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Barn på begravning vett och etikett >>
Mörk kostym för honom, vett och etikett >>
Framgångsrikt bemötande i kommun eller myndighet >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se