Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Underhållning 1>> Betta olicencierat>>
 

Betta olicencierat

Är det okej att betta på olicensierade spelbolag?

Vad är vett och etikett?

I takt med att kraven på spelbolag som vill vara licenserade i Sverige har ökat finns det också allt fler spelbolag som aktivt väljer att inte söka svensk licens. Anledningen är helt enkelt att man kan öppna sina portar för svenska spelare ändå. Men är det okej att spela hos ett olicensierat spelbolag och vad finns det att tänka på när man gör det?

Först och främst behöver det förtydligas vad en licens egentligen är. Det finns ett antal olika runt om i hela världen, alla med olika krav och regelverk kopplade till sig. Det kommer också med rättigheter när man har blivit godkänd för en licens, om det så är i Sverige eller någonstans utomlands.

Regelverket är bland annat utformat som så att du som spelar hos ett spelbolag med licens från ett EU-land inte behöver skatta på dina vinster. Detta eftersom spelbolaget och licensen i fråga är kopplat till det regelverk som finns inom EU. Men om du däremot spelar hos ett spelbolag som inte har en europeisk licens kan du behöva betala skatt. Det är alltid ditt eget ansvar att hålla koll på hur regelverket fungerar.

En licens är med andra ord ett sätt att signalera för spelarna vilken typ av spelbolag eller casino man är. Alla spelbolag som vill ha en licens i Sverige måste exempelvis uppfylla en rad krav och regler som Spelinspektionen i Sverige sätter upp. Genom att läsa igenom dessa regler kommer du som spelar hos ett svensklicenserat spelbolag att kunna känna dig trygg med vilka regler de lever upp till.

Får man spela hos ett spelbolag utan licens?

Det är aldrig spelarna, utan spelbolaget, som söker licens i Sverige eller någon annanstans. Det är med andra ord helt okej att som spelare själv välja att spela hos vilken typ av spelbolag som helst, men om man väljer att spela hos ett spelbolag som saknar en licens kommer det att kräva ett större ansvar att kolla upp regelverket själv.

Huruvida vinstpengarna är befriade från beskattning eller inte är en typisk sådan sak som är enklare att veta hos ett spelbolag som har licens. Alla licenserade spelbolag i Sverige kommer exempelvis att gå att spela hos utan att man ska behöva skatta för sina vinster. I praktiken innebär det också att vinsterna och uttagen blir större hos ett sådant spelbolag, om man slipper skatta bort delar av vinsten.

Men det finns också andra saker som en svensk licens garanterar. Exempelvis finns det ett skyddsnät för ansvarsfullt spelande online, ett system där Stödlinjen är en grundplåt, som inte går att förlita sig på om man spelar hos et spelbolag som inte har licens i Sverige. Hela licenssystemet är helt enkelt uppbyggt på svenska bolag.

För att besvara frågan är det helt okej att spela hos bettingsidor som saknar licens. Det är med andra ord upp till en själv om man vill göra det – och upp till en själv att hålla koll på reglerna när man gör det. Det är däremot inte förbjudet och inte heller otillåtet för spelbolagen i fråga att välkomna svenska spelare. Däremot finns det vissa marknadsföringsregler i Sverige som gör det svårt för olicensierade bolag att rikta sig direkt till svenska spelare via traditionella marknadsföringskanaler.

Spela hos ett spelbolag utan licens – vett och etikett

Bara för att det är fritt fram att spela ho sett spelbolag som saknar licens i Sverige eller någon annanstans betyder det inte att det är rekommenderat. Det finns ett par saker som man bör tänka på om man väljer att spela hos ett spelbolag utan licens. Lite vett och etikett som kan vara bra att känna till.

  1. Som tidigare har nämnts är skyldigheten att betala skatt en faktor som kan vara viktig att hålla koll på. Om du spelar hos ett spelbolag som saknar licens kan du bli tvungen att skatta på dina vinster. Det är samtidigt du som har rapporteringsskyldighet och det går därmed inte att gömma sig bakom ett regelverk.

  2. Om du är ansluten till ett skyddsnät för att inte kunna spela online är det viktigt att komma ihåg att utländska spelbolag utan licens i Sverige inte inbegrips av det regelverket eller skyddet. Du bör med andra ord inta viss försiktighet om du väljer att spela hos ett spelbolag utan licens.

  3. En vanlig missuppfattning är att det bara finns spelbolag med svensk licens, men licenssystemet finns runt om i hela världen och på många marknader. Det betyder också att du teoretiskt sett kan spela hos ett spelbolag som saknar licens – men som har licens på annan ort. Ett viktigt råd är då att läsa igenom villkoren för den licensen i fråga.

Som alltid när man spelar online är det viktigt att läsa det finstilta och känna sig säker på vad det är man ger sig in på. Samma sak gäller för den som spelar hos ett spelbolag utan licens.©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Mörk kostym klänning kvinna, vett och etikett >>
Hantera klagomål på jobbet med vett och etikett >>
Barn på begravning vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se