Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Underhållning 2>> Begravningsetikett>>
 

Begravningsetikett

Vett och etikett vid begravningar

Vett och etikett vid begravningar. Det uppkommer många situationer i vårt liv, då det kan vara extra viktigt med att tänka på vilken vett och etikett som gäller för den specifika dagen, evenemanget eller ceremonin.
Begravningar är just en sådan dag, då man verkligen bör ha koll på vad som gäller. Om du inte är helt hundra på vad som gäller, så kontakta en begravningsbyrå i Solna för lite guidning.
Var på plats i god tid

Att vara i tid bör alltid vara något man strävar efter. När du är på väg till en begravning, så planera på det vis att du eller ni kan vara på plats 10-15 minuter innan allt startar. Hellre vara där för tidigt eller för sent. Det skulle vara väldigt respektlöst mot nära anhöriga om det blir sent. Det finns i princip inga ursäkter.

Innan du sätter dig ner i kyrkan

Enligt en gammal sed, som många än idag håller efter, är att man går fram mot kistan. Stannar några meter före denne och sen bugar eller niger - sen går mana mot sin plats i kyrkan. Respekt för den avlidne och för dennes anhöriga.


Var i kyrkan ska du sitta?

Beroende på vilken koppling eller relation du hade till den avlidne kan detta ibland skapa förvirring. Om du inte är helt säker, så kontakta begravningsbyrån eller någon av de anhöriga. I vissa fall är bänkarna längst reserverade till närmast anhöriga. Ibland handlar det om vilken sida man ska sitta på, den sida där de anhöriga sitter eller på den andra. Det kan vara olika, men oftast vet värden/värdinnan för ceremonin var du ska sätta dig.

Vårdad klädsel

Det är även viktigt att du är hel och ren, och din klädsel ska vara respektabel. Det finns inte utrymme för att visa upp sig med korta kjolar, djupa urringningar eller liknande.

Ska barnen följa med?

Det kan vara skönt för alla parter om barnen kan vara någon annanstans under tiden som ceremonin. De kan lätt bli rastlösa, bland annat för att de inte förstår vad som pågår och det kan bli obehagligt för dem att gå igenom en begravning.

Vill du fotografera?

Fråga alltid om lov om du vill fotografera. Vare sig det gäller under eller efter cermonin. Det är först och främst för att visa respekt för att inte störa under ceremonin och för att kontrollera vad värd eller värdinnan anser om det hela. Oftast är det bäst att vänta till efteråt och fotografera blomster och annat.

Sista avskedet

Vare sig avskedet görs inne i kyrkan eller ute vid gravplatsen, så är det alltid närmast anhöriga som går fram först. Vanligen lägger man en blomma på kistan eller vid gravplatsen. Däremot är detta inget måste.

Den kan uppkomma andra frågor, om Vett och etikett vid begravningar, som du kan kontrollera via nätet, med anhöriga eller begravningsbyrån.
Sorgetid efter dödsfall, begravning vett och etikett >>
Etikettdoktorns föreläsningar >>
Kläder på begravning, vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se