Startsidan >> Vett och Etikett tips>> På jobbet>> Kundmöten>> Ärlighet mot kund>>
 

Ärlighet mot kund

Var ärlig i relationen
vett och etikett

Säg som det är och gör besökaren delaktig. Ett av de mest vanliga klagomålen från kunder är att de inte fick veta allt från början.
Framgångsrikt bemötande kan även innebära att berätta om avgifter som tillkommer, leveransproblem eller kvalitén på produkten.

Lätt att förlora en relation
Det kan också vara så att säljaren i sin iver att avsluta affären och få ett kontrakt inte berättar allt och förbiser problem som kan uppstå hos den här kunden. Givetvis vill ingen ta upp det som är negativt med produkten, men uppriktighet inför kunden, där även negativa sidor tas upp kan skapa trovärdighet. Det är oftast när den saknas och kunden i efterhand upptäcker dolda bekymmer som du förlorar din kund.

Behåll kunden
Följande tips kan hjälpa dig att få din kund att återkomma.
  • Se till att din kund alltid är informerad
  • Undanhåll inget, även om det är negativt
  • Visa kunden klausuler i kontraktet som kanske annars lätt missas
  • Klargör och förklara ansvarsförhållanden, som t.ex. vid skador, istället för att skylla på andra
  • Fäst kundens uppmärksamhet på saker som kan visa sig vara ett problem för just denna kunden
  • "Översälj" inte produkten. Ge kunden en balanserad bild
  • Lämna korrekta uppgifter om tilläggskostnader, leveranstider mm.
  • Undvik överdrivet smicker

Nu skapas förtroendet
Det är först nu, efter dessa uppriktiga och ärliga presentationer som ett förtroende mellan dig som säljare och din kund uppstår. Förtroende kan endast uppstå när kunden känner sig bekväm och ärligt behandlad. Det är ofta så att anställda känner sig illa till mods när de måste ursäkta och förklara företagets löften till en missnöjd kund. Förtroendet försvinner fort när det händer.

Tips!
Du kan alltid påverka dig själv genom att varje dag ställa dig frågan: "Med all respekt för att få denna affär med en kund, är jag tillräckligt ärlig så denna kund vet allt som är viktigt för att bli helt nöjd?"
Klarar du inte svara ja på den frågan till dig själv, riskerar du att inte återfå den kunden. Du kan också ställa dig frågan: "Om jag själv är kunden, skulle jag vara nöjd med information jag fått?"

©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Dödsfall och begravning, all vett och etikett >>
Gäst på begravning, vett och etikett >>
Barn på begravning vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se