Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Underhållning 1>> Allehanda-8>>
 

Allehanda 8

Vett och etikett för padelspelare

Den alltmer populära sporten Padel, eller rättare sagt padeltennis håller just nu på att forma många idrottsutövare till att bli gentlemen och ladies i Sverige.

Padel är en relativt speciell sport då det inte finns någon domare direkt vid planen såsom vi är vana vid tennis eller vid fotboll. Detta gör att det förväntas mer av spelarna vad det gäller att hålla sig till regler men också vett och etikett.

En av de viktigaste saker att hålla sig till vad det gäller vet och etikett vid padelspel är hur man beter sig på plan. Vi har sett många ur det som kallas eliten bete sig tvivelaktigt vilket padelfeber.se har berätta om flera gånger.

Ofta så blir det inte så ”gentlemannaktigt” och det avviker mycket från vanlig vet och etikett. En av de mest vanliga sakerna som bryter mot vett och etikett i padel är när spelarna kastar sitt padelrack över banan för att visa sin frustration.

Detta är helt klart något som vi kan se eliten göra, men även den vanliga fritidsmotionären. I dessa fall skapas det ett komiskt inslag då racketarna har en tendens att gå sönder. För elitspelaren så är det inte ett problem, men för den vanliga motionären som har spenderat kanske flera tusen så blir det ett problem. Lösningen blir då att köpa ett rack som är på rea

Utöver att inte bete sig dåligt genom att kasta sitt padelrack så finns det självklara saker att förhålla sig till gällande regler men också vett och etikett. Den absolut viktigaste sociala regeln är att tacka för matchen. Att inte göra detta anses, inte bara i padel, som brist på god sociala förmåga.

Utöver detta så bryter det även mot vett att i frustration slå iväg bollen vid förlorad poäng. Bollen kan åka iväg och träffa en motståndare eller eventuellt någon i publiken.

Det är också inte socialt accepterat att skrika svordomar eller andra dåliga ord i frustration. Detta skapar ofta en dålig stämning bland alla spelare och publik.

Det tillhör vett och etikett att bete sig som man gör i vardagen oavsett om man är på en padelbana eller ej. Banan i sig gör inte att du är på helig mark eller liknande.

Allt för många tror att det sporten sociala regler som gäller, men så är inte fallet. Ett annat exempel där spelare beter sig dåligt är högsta ligan i hockey, men samma sak bör gälla där. Bete dig på plan som du beter dig i vardagen.


SM 20210503
©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Dödsfall och begravning, all vett och etikett >>
Etikettdoktorns föreläsningar >>
Kläder på begravning, vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se