Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bordsskick>> Övrigt bordsskick>> Servett, placering och meny>>
 

Servett, placering och meny

Vett och etikett för servett, dukning, meny etc.

Servetten lägger man i knäet. Möjligen kan du förankra den diskret genom att sätta en flik under tallriken eller lite försiktigt i byxlinningen. Men aldrig i slipsnålen, skjortan eller om halsen.
Under måltiden placeras aldrig servetten på bordet. En kladdig servett är inget andra vill se. När måltiden är slut bryter värdinnan taffeln genom att knöla ihop servetten och placera den på tallrikens högra sida. Du knölar ihop din på vänster sida. Läs om allt från servettvikning, placeringskort, olika rätter, menyer till dukning på denna sida.

Servettvikning
Servettbrytningen har sedan lång tid varit en måttstock på hur duktig man är på att duka ett bord. Man har kunnat se vikningar som konstverk och en vikning för varje gäst vid stora middagar. Ibland har det vikts på ett sätt för kvinnor och ett annat för män. Kungafamiljen har sin egen servettbrytning vid sina middagsbjudningar, den ser ut som en krona. Här kan du läsa några tips om servettens brytning.
Läs mer om servettvikning

Placeringskortet
Det lägger man åt sidan, men lägg det så bordsgrannarna tydligt kan se det. Lägg det på bordet, och efter en stund kan man, liksom av en tillfällighet flytta på det, fingra lite med det så även grannarna på andra sidan kan se det. Gör inte som många andra gör, stoppa det i fickan omedelbart och tar hem det. Eller sitta och leka med det tills det blir oläsligt. Nej, om du vill spara placeringskortet, stoppa det på dig strax före desserten. Innan dess är det ett smart sätt att hjälpa bordsgrannarna att minnas ditt namn.

Menyn
Matsedeln kan gärna ligga kvar framme under måltiden. Vill du ta med dig matsedeln hem, ja då gör du det samtidigt som du stoppar på dig placeringskortet. Är du en riktig gourmet, som gärna "prickar av" vartefter på menyn, avstå detta.

Kuvertbröd
Finns ibland framlagt på kuverttallriken snett upp till vänster, eller instucket i servetten. Det är definitivt inte meningen att du skall äta upp det omedelbart och glupskt. Nej, funktionen är mer den att man kan ha något i händerna under det att man sitter till bords och pratar med varandra. Sedan bryter man av en liten bit i taget och äter långsamt. Det är etikettbrott att stoppa brödet i munnen och ta en tugga. Att lägga tillbaka det man bitit i anses osnyggt. Dess ursprungliga funktion vara att fungera som ett servett, där man torkade av såsen från fingrarna.

Sandwichs, Toast eller förrättsbuffé
Om det serveras Sandwichs eller nu ofta benämnt Toast, äter man dessa med förrätts kniv och gaffel. En sandwichtallrik är placerad ovanpå kuvertets tallrik. Man äter den i samma ordning som övriga maträtter. Vid en Toast med kaviar, lite lax och ost på rostat bröd så äter man ingredienserna i den ordning som de räknades upp här. Om man har ett litet smörgårdsbord eller buffé som förrätt, så äts den i samma ordning.

Soppa
Soppan äter man med soppskeden som finns placerad antingen längst ut till höger om kuvertet, eller framför kuvertet. Om man av misstag tar fel och använder dessertskeden istället, så håll bara god min och när serveringspersonalen kommer, visar du dem diskret ditt misstag. Men en uppmärksam personal, byter utan anmodan när de ser problemet.

Fisk
Fisken äter man med fiskkniv och fiskgaffel . Man kan svårligen missa dess, då de har ett speciellt utseende. Även om fiskkniven inte är slipad, får man inte stoppa den i munnen. Men en hummergaffel kan man däremot stoppa i munnen (en långsmal gaffel, som en äggsked) och även en kräftkniv kan man stoppa i munnen.

Kötträtt
En stek äter man med kniv och gaffel. Ibland kan de skilja sig åt beroende på köttets tillagning och utseende. Grillade kötträtter har ofta mer tandade knivar, avsedda att skära köttet med. Det finns det amerikanska sättet, "gaffel a´la francaise eller a´lángaise" Man skär köttet med kniven, och sedan äter man utan hjälp av kniven. Det mest använda, och det som får anses vara föreskrivet bordsskick är att skär och äta omväxlande med kniv och gaffel. Kniven hålles i höger hand och gaffeln i vänster. Man håller emot med gaffeln vid skärandet och äter med gaffeln, den kupade delen (konvex) delen skall vara uppåt.

Hur man skär maten
Man skall inte skära grönsaker, det anses opassande. Kött skär man med snitt som görs vinkelrätt mot bordskanten. Varför gör man så? Jo, då kommer armbågarna arbeta rakt utåt och du tar inte plats från din bordsgranne.

Inte synas
Det bästa sättet vid ett middags eller bankettbord är att uppträda på ett sådant sätt att man knappt finns där. Då blir alla bordsgrannar obesvärade och det fungerar störningsfritt.

Bestickens placering
Placera aldrig besticken lutande från kanten på tallriken ned på bordet. Man lägger dem i sin helhet på tallriken, så även skaftet vilar på den. När du ätit en stund, men vilar mellan tuggorna, läggs besticken kl. "tjugo i fyra", likaså är detta en signal att du avser ta mer. När du ätit klart, placerar du dem "fem i halv fem", samlade.

Fingrarna
Man undviker äta med fingrarna. Inte ens fågel. Om man äter med fingrarna så är det tex. vid kyckling, så är det där benet är inslaget i folie. Det hävdas att vildfågel kan ätas med fingrar, men det är inte korrekt bordskick. Man kan äta revbensspjäll eller fläskkotletter med fingrarna om värdfolken uppmanar till detta. Eller om det även där finns foliebitar runt dem. Sparris kan man äta hel med fingrarna.

Skaldjur
Läser du om här.

Ost
Ost äter man med kniv och gaffel. Finns det bröd till detta, äter man även det med kniv och gaffel.

Frukt
Äter man med kniv och gaffel. Om frukten kan du läsa mer här.

©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Sorgetid efter dödsfall, begravning vett och etikett >>
Barn på begravning vett och etikett >>
Hantera klagomål på jobbet med vett och etikett >>
Affärsetikett - ska jag ta med en gåva till ambassadörsmottagning?
>Jag är inbjuden till en ambassadörs avskedsmottagning på ett hotell. Min fråga är om man har med ...
Asknedsättning - min bror vill inte delta, hur ska vi hantera det?
Skjorta - ska det vara med eller utan stråveck till smoking?
Smoking - kan man, eller kan man inte bära väst om kavajen har spetsig krage?
Bröllop - kan jag som tjej bära byxor vid mörk kostym och hur ser jag kortare ut?
@ 2017, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se