Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Natur och fritid>> I naturen>>
 

I naturen

Naturens etikett

Bilar och husvagnar , tält och båtar
Naturen längs stränderna är känslig. Den torra hedmarken, med bara ett tunt lager mylla, tål varken bilar, cyklar eller husvagnar. Dessutom är det förbjudet att lämna vägen och köra i terrängen. Med båt får du, precis som med tält stanna till över natten om du följer allemansrätten. En husvagn eller husbil får stanna på parkeringar. Det tar åratal innan sådana sår läks, därför ska man hålla sig till vägarna.

Öppen eld
Ute i skärgården är kalkklipporna ömtåliga. Befinner man sig ute med en båt, eller på annat sätt har man tagit sig ut i havsbandet finns det många upplevelser och nog är det skönt att grilla vid sjön eller på en kobbe i havet en ljummen sommarkväll. Men kalkstenen spricker av hettan från elden. Man bör antingen elda i en medhavd grill eller leta upp någon av de grillplatser som finns, och släcka ordentligt efteråt. Men häll inte vatten på en eld, om du ändå gjort upp den i närheten av en klippa. Då spricker berget.

Säkerhet vid eld
Glöm inte heller att naturen kan bli oerhört eldfängd om sommaren är torr - och det brukar den vara. Kontrollera om eldningsförbud råder. Och om du eldar, ha med dig möjligheter att släcka, ordna med granruskor eller liknande, en filt och en hink. Kan tyckas larvigt, men tar det sig, då hinner du inte leta.

Skräp
Skräp skall hem, plastpåsar och tomburkar är ingen prydnad i naturen. Sopmajor finns på flera ställen längs med kusten, även i många naturgästhamnar. Undvik att slänga sopor bland papper och plast, detta medför bara problem med råttor och det vill ju ingen ha. För det mesta sker nu sposortering ute i skärgården.

Skogsbränder är en fasa, stora värden kan gå till spillo. Det kan räcka med en bortkastad osläckt fimp för att tända det torra gräset, eller en tom glasflaska.

Njut och må bra!
Jag önskar dig skön stund i naturen, men ta också vara på den. Vi vill komma tillbaka igen!


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Borgerlig begravning, vett och etikett >>
Gäst på begravning, vett och etikett >>
Slipsnål, vett och etikett >>
Blommornas språk - vill min sambo säga mig något med planterade vilda blommor?
Min sambo vägrar fira alla hjärtans dag. Jag är en romantiker men bryr mig inte så länge han är r ...
Snyltgäster - hur ska jag hantera dessa släktingar?
Presentation - frånskild, är jag fru eller fröken?
Bröllopsfest - vad ska vi bjuda på och kan vi servera alkohol?
Dop - kan jag ha en ärmlös klänning i kyrkan?
@ 2017, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se