Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Natur och fritid>> Hundägarens etikett>>
 

Hundägarens etikett

Vett och etikett för hundägare

En kär familjemedlem
De flesta hundar är en kär familjemedlem. Det finns givetvis undantag, men för de flesta hundägare är hunden det snällaste som finns bland djur. Trots detta finns det människor som är rädda av olika anledningar. Och då hjälper det inte att som hundägare säga "-men min hund är inte farlig". Du måste respektera rädslan. Glöm inte att den personen kan vara allergisk.

Bortbjuden eller till arbetet
Det gäller samma etikettsregler för djur som för människor. Man kan inte bara ta med sig sin hund utan att fråga. Men det allra bästa är att säga nej tack, vi saknar hundvakt. Då kan värdparet svara, "-ta med hunden, det går bra" eller "-vad tråkigt, vi har en allergisk gäst med".

På arbetet kan man fråga arbetskamraterna. Men ta inte för givet att alla uppskattar din hund.

Barn och folk som vill klappa
Barn älskar klappa hundar, och kanske tror många att alla hundar gillar barn. Det kan ingen garantera. Lär barnen fråga hundföraren först. En bunden hund skall inte klappas av vare sig vuxen eller barn. Ingen vet hur och när hunden känner sig trängd. Hunden kan också befinna sig under lydnad (träning) och övningen består i att sitta och vänta. Då förstör man denna övning.

Ta med till övriga platser
Man får inte ta med hund till livsmedelslokaler, allmänna badplatser och lekplatser. Det kan även finnas restriktioner på kyrkogårdar och andra offentliga platser som lekplatser, torg mm.

Lös hund
Tider för lös hund finns noga reglerat. Jaktlagen och jaktförordningen finns också en del som berör hundar. Bl.a nämns där att hund under tiden 1 mars till 20 augusti ska hållas under sådan tillsyn att den hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt. Detta innebär inte automatiskt att hunden inte får vara okopplad, den måste dock stå under sådan lydnad som om den vore kopplad. I vissa områden råder alltid koppeltvång och på vissa platser totalt hundförbud. Koppeltvång gäller alltid i naturreservat (oavsett hur bra lydnad Du har på Din hund).

Motionsspåret
När man är ute med sin hund, vissa kommuner har koppeltvång i motionsspår, skall man tänka på att andra människor är inte vana vid att avgöra om en lös mötande hund är glad eller arg. Håll in hunden vid möten.

Städa efter dig
Alltför många hundägare "glömmer" hundpåsen. Ta alltid upp efter hunden när den uträttat sina behov. Hundbajs är inte kul att få hem på skorna.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Hantera klagomål på jobbet med vett och etikett >>
All vett och etikett om kläder >>
Barn på begravning vett och etikett >>
Bröllop - när kan vi ha det och när kan systern till den avlidne vigas?
Begravning kommer att ske den 9 mars, när kan vi ha bröllop? En syster till den avlidne, men när ...
Vett och etikett på jobbet - vad innebär suit and tie på jobbresa?
Artighet - ska datum för dödsfall läsas vid parentation?
Relationer - snål, ouppfostrad eller bara respektlös?
Bordsskick - kniven i munnen, är det ett bevis på att man är obildad?
@ 2017, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se