Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bröllopslexikon S>>
 

Bröllopslexikon S

Bröllopslexikon S


Innehåll - S
  • Skilda föräldrar
  • Skottdagen
  • Skämt och upptåg
  • Slöja
  • Smekmånad
  • Smycken
  • Små barn i kyrkan
  • Svensexa
  • Svåger eller svägerska
  • Ställ en fråga om vett och etikett
  • Åter till Bröllopslexikon





  • Skilda föräldrar
    Om skilda föräldrar eller skilda far- och morföräldrar kan det vara krångligt. Men en sak är klar, i kyrkan skall föräldrar sitta tillsammans! Det är brudparets dag och här är de brudparets allra närmaste och detta få samtliga finna sig i. Eventuella bonusföräldrar placeras på bänken bakom, och det får de acceptera annars gäller tyvärr att de får avstå. Alla kan inte bli nöjda, men brudparet skall bli det. Om inga problem eller oegentligheter finns och föräldrarna är helt överens, kan alla sitta på första bänken.

    Vid middagen är det återigen brudparets önskemål som avgör. Kanske har den ena av dem vuxit upp med en bonusförälder, och denne känns mer nära än den biologiska. Frånskilda föräldrar får aldrig kritisera en bordsplacering!
    Tillbaka till innehåll


    Skottdagen
    Enligt gammal tradition får giftassugna kvinnor bara fria på skottdagen. Och då har damerna trumf på hand. Den man som tackar nej bör dra sig med hjälp av en dyrbar gåva. Läs mer:
    Skottdagen
    Tillbaka till innehåll


    Skämt och upptåg
    Det förekommer ibland att brudpar berättar om skämt i samband med vigselakten. Det tycks förekomma en ny tradition som infunnit sig att man kan ägna sig åt lustigheter i kyrkan. Man byter ut ringen eller sätter små lappar på kläderna så de syns på ryggen mot besökarna etc.

    Allt sådant ska inte förekomma vid ett bröllop. Det är dålig stil, inte bara mot brudparet, utan även mot ett kyrkans rum. Om skämt ska förekomma får de vänta till festen och senare på kvällen efter de mer traditionella talen.
    Tillbaka till innehåll


    Slöja
    Om du väljer en slöja innebär det inte att du måste ha en krona. Brudkrona eller diadem, varför inte blommor istället. Brudkronor används första gången en kvinna gifter sig.
    Tillbaka till innehåll


    Smekmånad
    Bröllopet var förr en fest som kunde pågå upp till en vecka. Det är inte nödvändigt, men uppskattat och kan vara en bra start på livet tillsammans.
    Tillbaka till innehåll


    Smycken
    Bruden behöver inte bära smycken, men vill hon ha några kan hon bära de hon uppskattar mest och tycker är vackra. De kanske inte ska vara hur färgstarka som helst, men det handlar om de passar till hennes klänning.

    Pärlor har ofta sagts betyda tårar om de bärs på bröllop. Man trodde förr att det var änglars tårar som stelnat i musslan. Pärlor har ändå burits och till och med varit vanliga.

    Brudsmycken fanns förr i kyrkan och lånades ut när flickan kläddes till brud.

    Vill du läsa mer om smycken till bröllop
    så klickar du på denna länk.
    Tillbaka till innehåll


    Små barn i kyrkan
    Att ta med sina små barn i kyrkan vid bröllop kan vara jobbigt. Dessa söta, uppskattade och vackra barn, som alla är, kan tyvärr i sitt spontana sätt, lätt störa. Det vackraste bröllop kan enkelt förstöras av skrikande, gnällande eller tjoande barnskrik. Du kan som gäst inte be att få ta med barnen, avböj och låt värdparet besluta istället.
    Tillbaka till innehåll


    Svensexa
    Svensexan däremot var mycket inriktad på att göra brudgummen berusad, låta honom visa upp sig vid omöjliga uppdrag och gärna skämmas lite efteråt för allt han utsatts för.
    Läs mer om svensexa här.
    Tillbaka till innehåll

    Svåger
    Svåger är en makes eller makas bror eller ett annat syskons syskons make.
    Svägerska är en makes eller makas syster eller ett annat syskons maka.

    Tillbaka till innehåll

    Åter till Bröllopslexikon








    ©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

    Barn på begravning vett och etikett >>
    All vett och etikett om kläder >>
    Etikettdoktorns föreläsningar >>
    @ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
    Powered by OnLimit.se