Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bröllopslexikon F>>
 

Bröllopslexikon F

Bröllopslexikon F


Innehåll - F
  • Flytta bröllop
  • Fotografering
  • Folkdräkt (se brudklänning)
  • Frieri
  • Föra fram bruden
  • Förlovning
  • Färger
  • Förmiddagsbröllop
  • Ställ en fråga om vett och etikett
  • Åter till Bröllopslexikon




  • Flytta bröllop
    Det kan inträffa saker som gör att ett bröllop måste flyttas. En händelse i familjen, sorg, sjukdom, epidemi, pandemi, ekonomiska skäl eller annat. Det är inte hela världen om man som brudpar måste meddela att bröllopet flyttas fram eller ställs in.

    Det är bättre att det sker innan vigseln, än att det blir problem vid denna eller efteråt. Om det är ont om tid, skicka genast ut ett meddelande på bästa och mest snabba sätt. I det läget behövs ingen vett och etikett om kort eller handskrivna meddelanden.

    Välj e-post, sms, Messenger, telefon eller det som är mest effektivt i varje fall. Meddelandet kan innehålla ett skäl, men det är inget krav.
    Tillbaka till innehåll


    Fotografering
    Om brudparet vill går det bra att fotografera sig innan man vigs samman. Kom ihåg att bruden ska stå på brudgummens högra sida, det ska se ut som de redan var gifta. Här beskrivs placeringen utifrån gästens perspektiv, inte fotografen.

    Traditionellt sett så ska bruden stå till höger om brudgummen. Bruden har sin pappa (eller den som placerats som pappa) på sin högra sida. Brudens pappa har brudgummens mamma på sin högra sida. Brudgummen har brudens mor på vänster sida. Brudgummens pappa står till vänster om brudens mamma.

    Därefter är regeln att ju närmare släkt, desto närmare brudparet. Hög ålder ger bättre placering på bilden. Nästa steg är brudparets syskon med kyrkomarskalkar, mor och farföräldrar placeras också nära.

    Tärnor och marskalkar står tillsammans och brudgummens manliga släktingar och vänner har brudens kvinnliga släktingar placeras bredvid varandra.
    Tillbaka till innehåll


    Frieri
    Det är nog inte så många frierier som sker på klassiskt vis idag. Men nog är det mest vanligt att mannen friar. Många uppskattar ett arrangemang som planerats gemensamt. Det är frågan som är själva frieriet:
    "Vill du gifta dig med mig?"
    Ett frieri med knäfall och en bukett rosor behövs inte, men det är romantiskt. Trots moderna traditioner är det fortfarande traditionellt kvinnan som ofta förväntar sig att mannen ska ta initiativet till ett romantiskt frieri. Men även det hör gamla tider till - ingen kvinna behöver vänta, hon kan fria istället.
    Här kan du läsa mer om hur man friar.
    Tillbaka till innehåll


    Föra fram bruden
    Att välja alternativet föra fram bruden till brudgummen, blir allt mer vanligt. Om hon förs fram av sin far, eller bror så kommer hennes mor in i kyrkan tidigare.

    Historiken och motståndet till att föra fram bruden härrör sig från att bruden inte är en självständig kvinna, hon lämnas över av någon som beslutar i hennes ställe och nu till en annan man som ska bestämma.

    Det kan ibland vara ett problem i vissa svenska kyrkor med denna tradition just på grund av det synsättet.

    Att bruden går hela vägen fram med sin blivande make är ett tecken på att hon som fri, självständig och jämlik person har valt den hon vill gifta sig med.

    Om bruden förs fram av fadern, så går han på brudens vänstra sida. Vid altaret lämnar han över dottern till brudgummen som då får henne på sin vänstra sida. Brudens mor går vid detta tillfälle in i kyrkan i sällskap in av annan släkting eller bekant och hon sitter längst fram till vänster i kyrkan.
    Tillbaka till innehåll


    Förlovning
    Trolovning var tidigare, fram till 1800-talets slut, ett löfte om giftermål. Det var ett löfte som gällde enligt lag. Man lovade varandra trohet, ett äktenskap. Av gammal tradition sa att det skulle inte passera ett år innan man gifte sig. Men idag har detta ingen innebörd och det krävs det inte ens en ring vid förlovning, det kan räcka med löften om att man hör ihop.

    Vissa par förlovar sig hos guldsmeden, andra vid frieriet andra på en plats eller tid som de själva väljer. Det är helt fritt då inga krav på formaliteter längre finns.
    Här kan du läsa mer om förlovning.
    Tillbaka till innehåll


    Färger
    Brudklänningen är av tradition vit. Det blev mode efter drottning Viktorias bröllop med prins Albert 1840. Innan dess var klänningen ofta färggrann, det var allmogen som gifte sig i sin bästa festdräkt. Den var ofta svart, så fungerade den både till bröllop och begravning.

    Bruden kan än idag välja färg, även om lila och grått anses som mindre lämpligt. Det hänger ihop med att kvinnorna efter sorgeperioden bröt sin svarta klädsel med just grått och lila.

    Vit klänning kan brytas med färginslag, men ett svart band runt midjan förknippas även detta med sorg och rekommenderas inte.

    Tärnor klär sig i svagare färger, de ska inte bära helt vitt då detta är brudens privilegium. Svart ska givetvis undvikas, men mörkare toner går bra.

    Gästerna kan klä sig fritt, de enda undantagen är helvsvart eller helvitt. Däremot kan dessa färger brytas med inslag av andra gladare toner. Mixa inte svart och vitt, då blir det begravningsklädsel. Däremot kan kvinnor klä sig i röd klänning, det är en missuppfattning att detta ska vara ”syndens färg”.
    Tillbaka till innehåll


    Förmiddagsbröllop
    Man kan gifta sig på förmiddagen. På ett förmiddagsbröllop är klädseln given, det är
    mörk kostym och vacker dräkt eller klänning. Brudgummen kan gifta sig i den engelska klädseln jackett, det enda högtidsplagget man kan bära vid förmiddagsbröllop. (folkdräkt kan bäras). Vid förmiddagsbröllop behöver normalt sett inte klädkod anges, men det underlättar. Finns ingen klädkod angiven vid vigsel på förmiddagen och med efterföljande lunch (innan kl. 15.00) innebär det mörk kostymklädsel (Kavaj)
    Tillbaka till innehåll

    Åter till Bröllopslexikon








    ©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

    Gäst på begravning, vett och etikett >>
    Dödsfall och begravning, all vett och etikett >>
    Etikettdoktorns föreläsningar >>
    @ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
    Powered by OnLimit.se