Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Allehanda>> Allehanda 17>>
 

Allehanda 17

Hur teknik driver språkutveckling

Vårt språk växer, utvecklas och anpassas kontinuerligt med ord och uttryck som återspeglar vårt samhälle eller vår kultur. När vår teknik utvecklas gör alltså vårt språk också det. Människan strävar alltid efter att optimera språket, så att vi kan kommunicera komplexa idéer med minimal tvetydighet på det mest effektiva sättet.

Mängden tekniska ord och slangord vi använder i vardagen växer snabbare än någonsin tidigare. Ungefär hälften av världens befolkning har tillgång till internet. Idéer, ord och fraser genereras och sprids i en häpnadsväckande takt. Tidigare tog det årtionden för specialiserat språk att spridas till allmänheten. Tack vare det växande inflytande som tekniken har på användningen av sociala medier, hamnar jargongen snabbt i vardagens språkbruk.

Uttryck myntas ofta i tekniska kretsar för att beskriva nya tekniker eller processer, men de kan också tjäna som en form av varumärke för ett företag. Några tydliga exempel är verben att "googla", "skypa" eller "photoshoppa". Ofta används engelska termer, som någon som är en "gamer" och gillar att "gamea" på fritiden. Spel online har vuxit explosionsartat de senaste årtiondena, så det är inte konstigt att många nya ord och uttryck skapas i spel. Uttryck föds ur populära spel som casinospel på iGame, HALO och Counter Strike.

Ord får nya betydelser

När ett ord kommer in i vårt språk är det oftast inte i sin slutgiltiga form. Själva känslan av ordet utvecklas över tid och förändrar vår förståelse och uppfattning om en term. Ett exempel på detta är etiketten "nörd". En gång var det en nedsättande term som förolämpade de som var avskilda eller socialt lite svåra. Idag är en nörd någon som har stor kunskap inom ett specifikt intresseområde, och det är oftast en positiv term. Denna förändring beror delvis på ekonomiska framgångar för pionjärer som Steve Jobs och Bill Gates.

Tidigare generationer har ofta sett ordböcker som försvarare av korrekt språkbruk, men det är inte längre fallet. De flesta stora ordböcker fokuserar nu på att beskriva det språk som människor faktiskt använder. Stora internationella ordböcker är inte längre bundna av bokbindning, och att få med så många ord som möjligt i en fysisk bok. Deras online-utgåvor är mycket större och utvecklas ständigt. De dokumenterar nya ord som visas online med imponerande hastighet. Ord uppfinns när språket blir överanvänt, tråkigt och trött. Det är där unga människor kommer in och skapar nya ord för att få nya perspektiv. Ofta förekommer dessa ord i popkulturen, där gatuslangens inflytande kan kännas.

Memes och internet-jargong driver språket framåt

Vissa av orden i internetkulturen ser inte ut som ord. Förkortningar som används i skriven internetkommunikation, till exempel LOL (laughing out loud) och IC (I see) återspeglas i vårt talade språk. Emoji-tangentbordet växer med varje uppdatering som kommer. De piktografiska symbolerna har kommit långt. De kan uttrycka en känsla, ett objekt eller en situation, och de är allmänt användbara oavsett användarens modersmål.

Vi kommunicerar alltså redan med små piktografiska karaktärer online. Så hur kommer vårt språk att se ut i framtiden? Vissa forskare och experter tror att framtida tekniska förändringar i slutändan kommer att förändra själva språket. Framtidens språk kan handla mindre om muntliga uttryck och mer om kommunikation med hjälp av en kombination av gester och ljud. Ungdomars språk och teknik kan ibland vara svårt att tyda, men det är också nyckeln till att förstå språkets utveckling.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Anställningsintervju, vett och etikett >>
Borgerlig begravning, vett och etikett >>
Gäst på begravning, vett och etikett >>
Resor - vilka klädkoder gäller vid festligheter på en medelhavskryssning?
Till galamiddagen, är det ok med smoking ( svart byxa och vit smokingkavaj, enkelknäppt och maggörd ...
Jul - vi fick en julsmörgås, men inga bestick. Är det ok?
Begravning - lägger man någon gåva vid buddhistisk begravning?
Klädkoder - behöver man ha en ficknäsduk vid kostym?
Förlovning - vad kan man ge i present till ett par som förlovar sig?
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se